۱۳۹۹ اردیبهشت ۲, سه‌شنبه

پیام سیاف و مسألۀ توکل و اعتماد



توکل از مادۀ «وکاله» یعنی سپردن تمام امور به خداوند است؛ یعنی اعتماد کردن و تکیه کردن به کسی و اعتراف کردن به عجز خود؛ یعنی تمام امور خود را به کسی غیر از خود واگذار کردن.
خداوند در قرآن فرموده است: «افراد با ایمان باید تنها بر خداوند توکل کنند.» (122/آل عمران)
دو قصه:
1. یک مرد می گفت به زن خود اعتماد کامل دارم. اما کسی را مخفیانه مأمور کرده بود که زنش را در محل کار و در بیرون تعقیب کند. گاه‌گاهی مبایلش را هم چک می‌کرد. وقتی ازش پرسیدم که واقعاً اگر به زن خود اعتماد داری، چرا این کارها را می‌کنی، گفت: «با توکل زانوی اشتر می‌بندم» گفتم یعنی چی؟ گفت اعتماد کامل دارم، اما جهت محکم کاری این کار را هم می‌کنم.
2. تصور کنید که شما مأمور مالی یک شرکت بزرگ استید. مالک شرکت گویا به شما اعتماد کامل دارد. او همچنان فرزند خود را گفته است که در دفتر شما بنشیند و کارهای شما را زیر نظر داشته باشد و مثلاً دستیار شما باشد. خوب، مالک به شما اعتماد کامل دارد اما «با توکل زانوی اشتر را می‌بندد». چند دوربین مداربسته هم در چهار کنج دفترتان نصب می‌کند.
به نظرتان آن مرد به زنش و این مالک به خزانه‌دارش «اعتماد کامل» دارد؟
خوب، گپ چیست؟
خداوند بارها در قرآن فرموده است که تنها به من اعتماد کنید که من شما را کفایت می‌کنم. اما پروفیسور سیاف در تلویزیون طلوع گفته است که خود خداوند این بلا را نازل کرده؛ چنانکه تمام بلایای ارضی و سماوی را فقط او نازل می‌تواند. بنابرین، توکل هم کنید، اما برای حفظ جان خود و فامیل خود، دستورات پزشکان را جدی بگیرید. سیاف گفته که خود خدا کرونا را فرستاده و خودش آن را جمع می‌کند، اما نمی‌دانم که چرا بازهم مردم را به رعایت جدی دستورات پزشکی فراخوانده است.
همزمان با این، تعدادی از مولوی‌ها می‌گویند که شفا در قرآن است و طبیب کاره‌ای نیست و هرکس به کرونا و طبیب باور داشته باشد، مشرک می‌شود. خوب، مولوی‌ها هم راست می‌گویند. به مجردی که طبیب را وارد ماجرا می‌کنید مثل این است که به خدا توکل دارید، اما زانوی اشتر را هم می‌بندید. به مجردی که زانوی شتر را می‌بندید دیگر توکل‌ و اعتماد کامل‌تان زیر سوال است. پس از آن، شما اول به میخ و ریسمان باور دارید.
از سوی دیگر عبدالکریم سروش در این روزها گفته است که خدا به درد هر کاری نمی‌خورد. دعا ابراز بندگی است، نه ابزار زندگی. پیامبران و امامان در زمان بیماری به طبیب مراجعه می‌کردند، نه چیزهای دیگر.
اینگونه است که ملت را گیج کرده‌اند.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

تأملی به مسألۀ زبان در افغانستان

نشر شده در روزنامۀ اطلاعات روز، لینک PDF: https://www.etilaatroz.com/wp-content/uploads/2019/05/Language-in-Afghanistan.pdf محمدجان س...